joi, 18 august 2011

De ce merita sa astepti?




               Orice lucru Dumnezeu il face frumos la vremea lui. Eclesiastul 3:11

Nu v-ati intrebat niciodata de ce in viata reala relatia de dragoste dintre un baiat si o fata nu decurge la fel de frumos ca-n filme?
     Sursele reprezintarilor noastre despre cum ar trebui sa arate o relatie, cu cine ar trebui sa avem o relatie, ce ne-ar face sa declaram ca relatia pe care o avem e asa cum am visat, nu sunt intotdeauna usor de identificat, ele suportand influenta mai multor factori.
Presiunea anturajului, concretizata uneori prin intrebari precum: ,,Nu ai avut prieten(a) pana acum? Ai fost devotata unei singure relatii fara sa incerci sa aduni experienta prin cunoasterea mai multor prieteni? Nu ti-ai inceput inca viata sexuala? Dar ce mai astepti?'' sau prin relatarile personale ce ne umplu de curiozitate, ne impinge catre conformarea la modelul majoritatii. in cazul in care reusesti sa te opui fenomenului de uniformizare, trasmitand ca fidelitatea fata de partener sau pastrarea puritatii sexuale nu sunt pentru tine dovezi de stupiditate, vei fi in cel mai bun caz catalogata ca ciudata, bolnava sau demodata.
     Reclamele care ne inconjoara pretutindeni au un mesaj senzual, de la panourile publicitare la afisele cu ultima piesa de teatru. Renuntarea din partea mass-media la orice pudoare si puternica expunere a publicului la sexualitate distruge orice sentiment ca aceasta ar fi un act intim si deosebit ce se consuma intre doua persoane care au o relatie speciala. Societatea sau mass-media actioneaza asemenea unui fluviu, izbindu-te cu provocari greu de refuzat si retragandu-se fara urma cand consecintele alegerilor rapide apar, iar ranile produse isi cer vindecarea. Astfel, adolescenta pentru care o relatie sexuala nu mai e un mister , se confrunta cu un altul pe care trebuie sa-l rezolve de data asta: ce face cu copilul cu care e insarcinata? Sentimentele de nesiguranta, impreuna cu o parere proasta de sine atrag dupa ele abandonarea fizica si emotionala in uraganul dragostei.
     Pentru ca am fost creati fiinte relationale, exista in noi nevoia naturala de a dezvolta o relatie stransa cu cineva cu care sa impartim totul. Nimeni nu vrea sa aiba o relatie cu o persoana nepotrivita, dar de cele mai multe ori -asteptarea- nu are sa fie o solutie pe care sa o intrezareasca multi. O adolescenta care asculta povestile prietenelor ei despre cat de bine e sa ai pe cineva si de cat de implinite sunt in urma experientelor sexuale, nu mai vrea sa astepte sa se cunoasca mai intai pe site pentru a sti ce doreste cu adevarat (sondajele ne arata ca tinerii intalnesc ,,dragostea vietii lor'' in medie de cinci ori intre clasa a IX si anul II de facultate). Dupa o experienta negativa in care iubitul a inselat-o, o tanara de 25 de ani ajunge sa nu mai considere ca merita respect, incepand de-atunci un lung sir de relatii ce-o lasa din ce in ce mai vulnerabila. Chiar daca ar exista disponibilitate pentru a astepta, experientele din jur nu mai permit sa existe speranta ca mai ai ce. Dar a astepta persoana potrivita nu este atat o problema de vointa, ci tocmai una de credinta.
     Natura fizica si emotionala a fetelor difera de cea a baietilor. Reactia baietilor e predominant fizica. Fetele cauta sa raspunda mai mult nevoilor emotionale de siguranta si apropiere. Barbati nu respecta femeile pe care le cuceresc usor. Femeile nu respecta barbatii care nu se gandesc decat la satisfactia sexuala. Relatiile din timpul adolescentei sunt rareori durabile. mai putin de 10% conduc la casatorie si 50% dintre familiile intemeiate de adolescenti se destrama in primii cinci ani. Dupa ce relatia s-a destramat, cei doi trec din tristetea generata de pierderea suferita. Relatiile sexuale ii leaga fizic si emotional pe cei doi. Despartirea de cel cu care ti-ai impartit trupul si sufletul lasa urme adanci. Tristetea, panica, anxietatea si rusinea conduc foarte repede la depresii nervoase si in final la descurajare profunda. Relatiile ulterioare vor fi afectate. Oamenii au tendinta de a compara o relatie cu alta. Uneori tinerii devin suspiciosi fata de ceilalti si cu greu isi vor redobandi increderea in altii oameni. Nu relatiile sexuale ii transforma pe tineri in adulti, in schimb ele ii pot imbolnavi, pot aduce copii nedoriti si ii pot afecta emotional inca de la primul contact.
    
     A spune ,,Nu!'' relatiilor sexuale cand esti prea tanar si/sau nepregatit pentru toate consecintele ce decurg din ele, acesta este intr-adevar un pas spre a deveni adult. 

                                   Sursa: Ana Ghermanschi - Pshihoterapeut

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Binecuvantarea sau Blestem de Derek Prince